Taste Panel TasteLab. Repeatability and reproducibility.

The training of tasters is a key actor to obtain reliable results. It could be said that the senses of the tasters are the «sensors» and the tasting panel is the «analytical team» andit  should be calibrated, that is to say, the measures obtained by the tasting panel have to be repeatable and reproducible.

The standard UNE-ISO 8586:2012  defines repeatability and reproducibility as:

Repeatability: measure of the concordance obtained under observation conditions where independent test/measurement results are obtained with the same method on identical                                                        test/measurement items in the same test or measuring facilities by the same operator using the same equipment within short intervals of time

Reproducibility: measure of the concordance obtained under observation conditions where independent test/measurement results are obtained with the same method on identical                                                   test/measurement items in different test or measurement facilities with different operators using different equipment.

There are statistical tools that allow the analysis of data and corroborate that the panel complies with the requirements.

If deviations are detected in any of the tasters, they will be re-trained to ensure that all the tasters have the same criteria when assessing a product.


Other posts (spanish version):

Panel de cata TasteLab I. Selección de nuevos catadores.

Panel de Catadores Entrenados
Trained tasters panel

Panel de cata TasteLab II. Pruebas de selección de catadores.

Prueba de sensibilidad gustativa
Proof of sensitivity of taste
Compartir el post

Entradas relacionadas

SensoryFest

¿Un festival en invierno? ¡Pues sí! Y hará que se revolucionen todos tus sentidos. En esta primera edición del Sensory Fest, hemos conseguido reunir a un grupo de stakeholders del análisis sensorial para que nos cuenten como lo llevan a cabo en sus respectivos ámbitos. Su experiencia con el análisis

Read More
inteligencia artificial en el vino

VitIA 5.0

¿Inteligencia Artificial en el vino? ¡Pues sí! Por suerte las máquinas todavía no pueden tomar vino, pero sí que nos pueden echar una mano a la hora de evaluarlo. Desde TasteLab participamos en el proyecto VitIA 5.0. Este proyecto abordará distintos temas, desde la mejora de la productividad, pasando por

Read More

POSICIONADOS LIDERES EN CAPTERRA

Siempre es un honor que se te reconozca el trabajo, pero con más razón si es a través de Capterra y con una valoración de nuestro software SENSESBIT de: 4,8/5. Capterra es un sistema de recomendación de softwares líder en el mercado internacional. Categoriza los softwares y los puntúa de acuerdo

Read More

SOMOS LA PRIMERA EMPRESA DE TECNOLOGÍAS DE ANÁLISIS SENSORIAL DE ESPAÑA

Basada en la ciencia de los sentidos que ofrece servicios de alta calidad y máxima confidencialidad